woensdag 4 juli 2012

Naar de kroeg


Voor het leukste kerkblaadje van Nederland, schreef ik over kroegbezoek:

Natuurlijk, je kunt bij elkaar koffiedrinken na een kerkdienst. Of met elkaar een zak chips leegeten na afloop van een kringavond. Maar mannen kunnen elkaar pas echt goed in de ogen kijken in een café, met een goed glas bier erbij.
Dat klinkt als een gekunsteld cliché, maar het is niet zonder reden dat de heren onder ons dat beeld manhaftig hoog houden. Het is namelijk waar: als mannen samen het glas heffen en er geen vrouwen bij zijn, worden het toegankelijke, aimabele wezens. En het praat zoveel makkelijker met mensen die je begrijpen en niet na elke twee zinnen vragen ‘wat je erbij voelt’.
Wat in februari begon als een ludieke poging van enkele onlangs door vrouwen, kinderen of carrière gevangen mannen om nog iets van hun verloren jongensachtige vrijheid te omarmen, groeide binnen enkele maanden uit tot een begrip: NGK-mannen in de kroeg. Enkele tientallen mannen, uit vrijwel alle leeftijdsklassen, waren aanwezig op een dan wel alle avonden. Tussen de regels door wordt er al gefantaseerd over een weekendje weg met álle NGK-mannen.
In essentie is daarmee alles gezegd: mannen uit de Nederlands-gereformeerde kerk van Ede ontmoeten elkaar in een café (voordat u zich zorgen maakt over de staat waarin deze kerels zich aan het einde van de avond bevinden: iedereen kan nog op de fiets naar huis). En het is ook niet de bedoeling dat er veel meer over gezegd wordt, aangezien ook vrouwen Samenhang lezen. Maar om te voorkomen dat zij manlief verbieden ooit een dergelijk café-avondje mee te maken (‘we kunnen toch ook samen nog een keer Titanic kijken?’), is het van belang te onderstrepen dat ontmoeting bijdraagt aan het gemeenteleven. Want, beste dames, die blikken van verstandhouding en nauwelijks merkbare knikjes in de kerk tussen mannen (die jullie heus wel opmerken), zijn daarvan het gevolg. Wie eens goed heeft doorgepraat over de kerk, geloof, de vraag of kommagebruik in de Bijbel een profetische boodschap herbergt, stress op het werk, dromen over later, waarom Nederland nooit wint met penalty’s, muziek, hoe je met anderen over God praat, vakantie, vrouwen, kinderen; kortom zijn leven deelt, beziet de ander met nieuwe ogen. Je kerkgenoot zo leren kennen zorgt ervoor dat het zondag anders is. En er zijn bitterballen, dat is ook belangrijk.
Moet dat dan per se in een café? Ja, want dat vinden mannen leuk. En moet dat dan per se zonder vrouwen? Ja, want dat vinden mannen leuk.

3 opmerkingen:

Ineke Evink zei

Heel begrijpelijk, mannenavonden in het café. Alles klopt aan je verhaal, tot bier en bitterballen toe. Ik heb alleen een vraag: wat moeten vrouwen als ik?
Vrouwen als ik hebben een afkeer van vrouwenavonden, van de Titanic als film en in het echt, van zeveren over gevoelens die je zou moeten hebben, van getut en gezeur. Wij kunnen elkaar alleen bijna niet vinden omdat wij maar met weinig zijn.
Met andere woorden: wanneer is het eens afgelopen met dat gedoe over Mars en Venus waar ook dit verhaal weer een exponent van is?

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.